HERSTELBAARHEIDSINDEX

ELECTRO DEPOT neemt in België het voortouw met betrekking tot het informeren van de klant over de opties van het gemakkelijk herstellen van elektrische toestellen bij een panne. Op dit moment is het nog geen verplichting in België om deze herstelbaarheid index bij toestellen te vermelden.
Bij ELECTRO DEPOT willen we echter niet wachten op een Europese wetgeving die deze labels zal invoeren en plaatsen we deze informatie al bij onze toestellen, op de productpagina van een toestel op onze website en op het productetiket in onze vestigingen.

WAT GEEFT DE HERSTELBAARHEID INDEX AAN

Het vermelde cijfer geeft aan in hoeverre u een defect toestel gemakkelijk zal kunnen laten herstellen bij een panne.
De maximum score is 10, en voor de herkenbaarheid werden kleurschakeringen van rood, geel tot groen toegevoegd.

BIJ WELKE TOESTELLEN WORDT DIT VERMELD?

De herstelbaarheid index betreft nieuwe toestellen van de volgende productfamilies:

 • wasmachines
 • smartphones
 • laptops
 • televisies
 • vaatwassers
 • stofzuigers
 • hogedrukreinigers
 • elektrische grasmaaiers

HOE WORDT DEZE HERSTELBAARHEID INDEX BEREKEND?

De berekening gebeurt volgens objectieve, wettelijk bepaalde criteria, wat de exacte uitleg toch ietwat minder eenvoudig maakt.
Opdat een toestel een goede score kan hebben, dient het globaal gezien te beantwoorden aan volgende criteria:

 • er is gemakkelijk toegankelijke informatie verkrijgbaar over hoe het toestel kan hersteld worden
 • het toestel kan gemakkelijk gedemonteerd worden, waarbij de verschillende onderdelen gemakkelijk bereikbaar zijn met standaard beschikbaar gereedschap 
 • de verschillende onderdelen zijn gemakkelijk afzonderlijk verkrijgbaar
 • de prijs van de verschillende onderdelen ligt op een aanvaardbaar niveau ten opzichte van de kostprijs van het toestel

Verder worden per categorie nog extra specifieke criteria toegevoegd om tot deze score te komen.

Hier vindt u een voorbeeld van een berekeningsblad om de herstelbaarheid index van een toestel te bepalen.

Alles is echter strikt en volledig bepaald via wet in Frankrijk, waarop de toekomstige Europese wetgeving zich zal baseren.

DUS DEZE INFO IS ALLEEN INTERESSANT VOOR HANDIGE HARRY’S?

Absoluut niet! Indien uw smartphone een hoge index heeft, kan dat zelfs betekenen dat uzelf deze gemakkelijk kan repareren, bijvoorbeeld alleen door gewoon de batterij te vervangen of een klein plastic onderdeeltje van een stofzuiger dat courant beschikbaar is.
Voor andere herstellingen klopt u inderdaad best even aan bij een lokale hersteller.

WAAR VINDT U DE HERSTELBAARHEIDSINDEX?

We hebben ervoor gezorgd dat deze informatie in elk kanaal aanwezig en consulteerbaar is.
Zowel op in onze webshop, waar u op elke productpagina van een toestel van de bovenvermelde productfamilies, de herstelbaarheidsindex terugvindt.

In onze winkels hebben we tijdelijk extra etiketten voorzien die de herstelbaarheidsindex per betrokken toestel vermelden. In een tweede fase zal deze informatie opgenomen worden in het etiket zelf.

EEN SUPER JOKER OM DE AFVALBERG TE VERMINDEREN!

De beste manier om minder weg te gooien, en dus minder afval te hebben, is minder kopen. Om minder te kopen, moeten we de volgende aankoop uitstellen door onze producten en apparatuur zo lang mogelijk te laten meegaan.

Dit brengt met zich mee dat we onze toestellen goed moeten blijven onderhouden en moeten afstappen van het aankopen van nieuwe toestellen omdat dit gemakkelijker is dan de oude te herstellen. Alleen zo kunnen onze ecologische impact laten dalen en de afvalberg doen afnemen.